NAMUR

Namur (Namen) is de hoofdstad van Franssprekend België (Wallonië). Het is een historische stad die ontstaan is op de plek waar de rivieren de Maas en de Samber samenvloeien, aan de voet van een 100 meter hoge heuvel. Boven op die heuvel vindt men de Citadel van Namen, één van de grootste burchten van Europa.

Het circuit in Namur is eenvoudig en zeer geschikt voor jongere leerlingen en grote groepen. Je komt met de bus aan op de Rue de Grognon. Dan loop je de brug over naar de Place d’Armes. De route ligt ongeveer tussen de Place d’Armes, de Place de la Station en de kathedraal Saint-Aubain.

LOUVAIN
LA
NEUVE

Louvain-la-Neuve is een stad die pas gebouwd werd in de jaren 1970, naar aanleiding van spanningen tussen de Nederlandstalige en Franstalige studenten van de universiteit van Leuven (Louvain in het Frans), gelegen in het Vlaams Gewest. De universiteit is toen gesplitst en Louvain-la-Neuve (letterlijk Nieuw Leuven) werd ontworpen voor de Franstalige afdeling, l’Université catholique de Louvain. Ondertussen is de campus uitgegroeid tot een echt klein stadje.

Louvain-la-Neuve is een aangenam stad om in te lopen. Er is veel groen en bovendien is het centrum van de stad een voetgangersgebied. Je komt aan op de Boulevard du Jardin Botanique, aan “la ferme du Biéreau”. Samen met de coördinator van Villangues gaat de groep naar de Grand Place voor de uitleg.

Het circuit in Louvain-la-Neuve is zeer geschikt voor oudere leerlingen of kleine groepen (max 60).

PARIS

Iedereen kent Paris (Parijs), de Franse hoofdstad, met haar Eiffeltoren en de Champs-Elysées! Maar dankzij Villangues kun je een andere wijk ontdekken, waar gewone mensen wonen en weinig toeristen komen. Toch zijn er ook bijzonderheden te zien.

Je loopt onder meer langs de Coulée Verte René Dumont, ook bekend als « la Promenade Plantée”. Deze mooi wandeling volgt de spoorlijn die sinds 1969 buiten gebruik is en bevindt zich tien meter boven straatniveau. Je loopt ook langs de magnifieke beelden op de hoek van de Avenue Domesnil en de Rue de Rambouillet.

Villangues in Paris is bedoeld voor kleine groepen die meerdere dagen in de stad doorbrengen.

TOURNAI

Nieuwigheid 2024

Tournai (Doornik), gelegen in de provincie Henegouwen, is één van de oudste steden van België. Het was ooit een hoofdstad van het Frankische rijk en heeft ook daarna een belangrijke cultuurhistorische rol gespeeld.  Een zeer aangenaam stadscentrum en veel historische gebouwen maken het charmant.

Deze nieuwigheid 2024 wordt voornamelijk aangeboden voor scholen uit het westen van Nederland. Deze uitstap kon ook gemakkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan Lille (Rijsel) of Ieper.

Nieuwigheid 2024

LIÈGE

Liège (Luik) is de derde grootste stad van België en heeft een zeer levendig stadscentrum. De « Cité ardente » (berouwvolle stad) was lange tijd een stadstaat, geregeerd door een prins-bisschop, en was aan niemand verantwoording schuldig. Halverwege de 20ste eeuw was Luik het centrum van de mijnbouw en staalindustrie. Tegenwoordig heeft de stad veel bezienswaardigheden.

Deze nieuwigheid 2024 is voornamelijk gericht op scholen uit Oost-Nederland en uit Duitsland.